SuomiEnglantiVenäjäSaksa

Kalastus Kiiminkijoella

Kiiminkijoki soveltuu hyvin rannalta tapahtuvaan uistin- ja erityisesti perhokalastukseen kevyillä heittokalastusvälineillä. Joen leveys vaihtelee 15-90 metriin ja se on kahlattava, sopivankokoinen joki. Vesi on humuspitoinen ja siten väriltään ruskeahko. Kalojen ravintona on mm. monipuolinen hyönteistö.

Alkukesällä jokeen nousee merestä meritaimenta (alamitta 60 cm) ja lohta (alamitta 60 cm). Lisäksi luontaisia kaloja ovat harjus (alamitta 35 cm), hauki ja ahven. Jokaisen kunnan alueella on 1-4 erityiskalastuskoskea, joihin pyyntikaudella istutetaan touko-heinäkuun aikana pyyntikokoista rasvaeväleikattua järvitaimenta (alamitta 50 cm), vaihtoehtoisena istutuskalana voi olla myös kirjolohi. Istutusmäärä vuosittain on 600-1500kg.

Kiiminkijoella on käytössä yhteisviehelupa, joka oikeuttaa kalastamaan perholla ja uistimella kaikkia kalalajeja koko joen pääuomassa Puolangan Kivarinjärvestä Haukiputaan jokisuulle asti yhteensä noin 170 km:n matkalla.

Yhteisvieheluvan lisäksi 18-64 -vuotiailla pitää olla voimassa oleva valtion kalastonhoitomaksu. Alle 12-vuotias ei tarvitse kalastuslupia. Kalastonhoitomaksu yksistään ei oikeuta kalastamaan Kiiminkijoessa, vaan kaikki yli 12 vuotiaat tarvitsevat myös Kiiminkijoen yhteisvieheluvan. Poikkeuksen muodostavat järvilaajentumat (Kaihlanen, Hako-, Juorkuna-, Mätäs- ja Hamarinjärvi) Utajärven kunnassa.

Kartta

Rauhoitukset:

Kiiminkijoelle voi ostaa kalastusluvan suoraan Internetin kautta tai jokivarren alueella olevista lukuisista luvanmyyntipaikoista.

Kiiminkijoessa oleville erityiskalastusalueille on rakennettu hyvät palvelut; nuotiopaikat, laavut tai kodat. Näihin erityiskalastuskoskiin istutetaan säännöllisesti touko-, kesä- ja heinäkuun ajan noin kilon kokoista meritaimenta. Kiiminkijoen kokonaiskalansaalista on viimeksi tilastoitu RKTL:n toimesta v. 2003, jolloin se oli noin 10 900 kg, josta haukea oli suunnilleen puolet, taimenta 1500 kg, harjusta 1000 kg, lohta runsaat 700 kg.

Kiiminkijoen kalatalousalueen, osakaskuntien ja Luken poikasistutukset Kiiminkijoen vesistöön v. 2019:

Kalastuslinkkejä:

www.ylikiiminginkalastuskunta.fi

https://www.oulujoenkalastusopas.fi/kalastusluvat/sanginkylan-kalastuskunta/

https://kalallakainuussa.fi/kalapaikka/puutiokoski-ja-karryskoski/

www.mekkala.fi