Kalastus
Kalastus Kiiminkijoella
Kiiminkijoki soveltuu hyvin rannalta tapahtuvaan uistin- ja erityisesti perhokalastukseen kevyillä heittokalastusvälineillä. Joen leveys vaihtelee 15-90 metriin ja se on kahlattava, sopivankokoinen joki. Vesi on humuspitoinen ja siten väriltään ruskeahko. Kalojen ravintona on mm. monipuolinen hyönteistö.
Alkukesällä jokeen nousee merestä meritaimenta jonka rasvaevällinen muoto on rauhoitettu, rasvaeväleikatun meritaimenen saa ottaa saaliiksi (alamitta 50 cm) ja lohta (alamitta 60 cm). Lisäksi luontaisia kaloja ovat harjus (alamitta 35 cm), hauki ja ahven.
Kiiminkijoella on käytössä yhteisviehelupa, joka oikeuttaa kalastamaan perholla ja uistimella kaikkia kalalajeja koko joen pääuomassa Haukiputaantie (847) Kiiminkijoen ylittävältä sillalta ylöspäin Puolangan Kivarinjärveen asti yhteensä noin 170 km:n matkalla.
Kalastonhoitomaksu
Kalastonhoitomaksu on kalastuksen perusmaksu, joka tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.
Alle 15-vuotias ei tarvitse kalastuslupia.
Kartta
Kiiminkijoen vedenkorkeus ja virtaamat
Rauhoitukset:
- Lohta ja taimenta ei saa pyytää verkoilla.
- Lohi, taimen ja siika on rauhoitettu kaikelta kalastukselta 1.9. - 30.11 välisen ajan. Siian lippoajilla on ELYn myöntämä poikkeuslupa.
- Harjus on rauhoitettu kalastukselta 1.4- 31.5 välisen ajan.
- Mato-ongella onkiminen, pilkintä ja kalastus harrilaudalla on kielletty kaikissa vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Kiiminkijoen valuma-alueen kaikki joet ovat vaelluskalavesistöjä, joten kyseisten jokien koski- ja virta-alueilla on kyseiset kalastusmuodot kielletty.
- Lapin ELY-keskus on kalastuslain 53 §:n nojalla päättänyt kieltää rasvaevällisten taimenten saaliiksi ottamisen Kiiminkijoen vesistöalueella. Päätös koskee kaikkia rasvaeväleikkaamattomia taimenia Kiiminkijoen vesistöalueella, pois lukien taimenet, jotka on pyydetty sellaisesta purosta tai lammesta, johon ei ole vaellusyhteyttä merestä tai järvestä (Kalastusasetus 1360/2015, 1§). Päätös astuu voimaan 1.1.2024 ja on voimassa 31.12.2026 saakka. Ainoat purot Kiiminkijoen vesistössä, joihin ei ole vaellusyhteyttä merestä ovat Hepoköngään yläpuoliset vesistöt Puolangalla.
- Vapakalastus (ks. kalastuslupa)
Kiiminkijoelle voi ostaa kalastusluvan suoraan Internetin kautta tai jokivarren alueella olevista lukuisista luvanmyyntipaikoista.
Kiiminkijoessa oleville erityiskalastusalueille on rakennettu hyvät palvelut; nuotiopaikat, laavut tai kodat.
Kiiminkijoen kalatalousalueen, osakaskuntien ja Luken poikasistutukset Kiiminkijoen vesistöön v. 2019:
- Meritaimen, vastakuoriutunut 50 000 kpl, 1-vuotias 20 000 kpl
- Merilohi, 2-vuotias 33 000 kpl
- Harjus, 1-vuotias 6 000 kpl
- Vaellussiika, vastakuoriutunut 2 000 000 kpl
- Pohjasiika, 1-kesäinen 20 000 kpl
- Kuha, 1-kesäinen 16 500 kpl
- Jokirapu, emoja 450 kpl
Kalastuslinkkejä:
www.ylikiiminginkalastuskunta.fi
https://www.oulujoenkalastusopas.fi/kalastusluvat/sanginkylan-kalastuskunta/
https://kalallakainuussa.fi/kalapaikka/puutiokoski-ja-karryskoski/